فیلتر کربنی
دستگاه فیلتر کربن
فیلتر کربنی در دو نوع تولید و به بازار عرضه می گردد می شود که یکی به صورت مخزن فیلتر کربن فایبرگلاس و دیگری مخزن فیلتر کربن فلزی که در مجموع می توان نتیجه گرفت که فیلتر کربنی در ابعاد ها و ظرفیت های گوناگونی موجود می باشد.
جلوگیری از مستهلک شدن ممبران با استفاده از فیلتر کربنی
ابتدا سنگ سیلیس متوسط سپس کربن را درون فیلتر کربنی می ریزیم که کربن موجود در این فیلتر موجب این می شود که اگر آب ورودی دارای کلر باشد کلر آب را حذف می کند. چرا که کلر موجود در آب وارد شده موجب تخریب شدن ممبرین می گردد.
توجه داشته باشیم که این نوع فیلتر هم باید مرتب back wash شود. لازم به ذکر است اگر به موقع عمل back wash صورت نگیرد داخل مخزن پر از گل و لای می شود و این آب وقتی وارد ممبران ها شود باعث تخریب شدن ممبران می شود.
فیلتر کربنی
یکی از پرکاربردترین فیلترها در صنعت تصفیه آب و فاضلاب فیلتر کربنی است. استفاده از دستگاه فیلتر کربنی بعد از دستگاه فیلتر شنی الزامی می باشد چون اکثر آبها جهت تصفیه کردن حاوی کلر آزاد بو طعم و رنگ های خاصی می باشند. در سیستم های جذبی از فیلتر کربنی استفاده می شود به دلیل سطح فعال زیاد کربن به عنوان یک جذب کننده بسیار قوی شناخته می شود و همچنین به دلیل سطح تماس بالای کربن و ساختار بسیار ریز مولکولی آن می تواند مواد شیمیایی زیادی را جذب خود کند. به کربنی که دارای بار مثبت الکتریکی که به آن القا شده است و که توانایی حذف بعضی از یون های منفی و جذب آنها را دارد کربن فعال (Activated Carbon) گفته می شود. هر قدری که کربن ریز تر باشد جذب مواد عالی در آنها بالا می باشد اندازه کربن معمولا از ۵/۰ تا ۶۰ میکرون متفاوت می باشد. و معمولا هر گرم کربن گرانول دارای سطحی در حدود ۴۵۰ الی ۱۶۰۰ متر مربع می باشد.
موارد استفاده از دستگاه فیلتر کربنی
از فیلتر کربنی برای حذف ناخالص های آب از قبیل کدورت آب, طعم آب, رنگ آب, بوی آب, کلر آب, مواد شیمایی موجود در آب مورد استفاده قرار می گیرد. تجهیز دستگاه فیلتر کربن در صنعت آب و فاضلاب درون یک استوانه فلزی شکل می باشد و در تصفیه آب های خانگی درون یک محفظه بنام هوزینگ صورت می پذیرد.
کربن فعال چه موادی را در آب جذب می کند؟
کربن فعال مواد آلی موجود در آب را جذب و سپس تجزیه میکند. در صافی کربنی، از بستر کربن اکتیو گرانولی آب عبور کرده و رنگ و بوی آن توسط ذغال کربن جذب شده و در نتیجه آب خروجی بدون هر گونه طعم، بو و رنگی خارج می شود. در صافی کربنی، آب ورودی باید کاملا زلال سازی شود و فاقد هرگونه مواد کلوئید و معلق می باشد به همین دلیل فیلترهای کربنی معمولا بعد از فیلترهای شنی در فرآیند تصفیه آب قرار میگیرند. pH آبی که با کربن فعال در تماس است نبایستی اسیدی یا قلیایی باشد و قبل از عبور از بستر کربن فعال باید خنثی بوده و همچنین کربن فعال باید هرچند وقت یکبار در کوره تا درجه حرارت ۹۰۰ درجه سانتیگراد حرارت داده شود تا دوباره فعال شود. در برخی موارد می توان، کربن فعال را توسط بخار احیا نمود.
کربن فعال به دلیل خاصیت جذب بالا باعث حذف عواملی چون حذف طعم نامطلوب، بو و رنگ آب استفاده می شود. از فیلتر کربن فعال در صنعت آب جهت حذف کلر آزاد و همین طور حذف کدورت و رنگ و بو می توان استفاده کرد.
دستگاه فیلتر کربن جهت حذف بو و طعم در آب
فیلتر کربن یکی از روش های حذف بو و طعم بد آب می باشد. امروزه از فیلتر کربنی جهت حذف کلر باقیمانده آب استفاده می شود. نوع کربن فعال ، دما ، PH و کیفیت آب از جمله عوامل موثر در کارایی و بازدهی فیلترهای کربنی می باشد. فیلتر های کربنی به عنوان پیش تصفیه دستگاه تصفیه آب های معدنی ، تصفیه نهایی آب شرب ، صنایع غذایی ، جذب رنگ پسابهای رنگرزی و جذب مواد آلی تجزیه ناپذیر پساب ها مورد استفاده در سیستم های RO قرار می گیرد.
دستگاه فیلتر کربن خانگی
از دو نوع دستگاه فیلتر کربنی در تصفیه آب خانگی استفاده می شود ابتدا آب از کربن به صورت پودری می گذرد و سپس از فیلتر کربنی به صورت فشرده عبور می کند. کربن فشرده همان کربن پودری است که به وسیله نوع خاصی از چسب به هم فشرده می شوند. در تصفیه آب به روش اسمز معکوس آب پس از گذر از فیلتر شنی وارد فیلتر کربنی می شود. طول عمر ممبران تصفیه آب با استفاده از دستگاه فیلتر کربن کمک زیادی می کند. جنس این نوع فیلترهای کربنی معمولا استیل, فلزی FRP می باشد. بنابر نوع آب و مقدار گذر آب فیلتر کربنی طراحی می گردد.
عملکرد سیستم فیلتر کربنی در دستگاه تصفیه آب
فیلتر کردن آب توسط دستگاه فیلتر کربن
ناخالصی های موجود در آب را توسط سیستم فیلتر کربنی که با نقره فعال شده، می گیرد و جرم را بصورت ارگانیک نابود می کند. کربن فعال این دستگاه های فیلتر کربنی موجود در سیستم تصفیه آب خانگی جهت بهبود طعم ، بو و مزه آب است که از جنس پوسته نارگیل، می باشد .از آنجا که آب در صورت ذخیره در مخزن از این فیلتر عبور می کند, چنانچه به مدت طولانی در مخزن مانده و طعم و بوی آن تغییر پیدا کرده باشد با عبور از فیلتر مرحله پنجم تغییرات صورت گرفته بهبود می یابد و بر طرف می شود.
یونیزه کردن آب توسط فیلتر کربن
این فرایند آب را احیا و آن را قلیایی می کند چرا که ساختار خوشه ای مولکول های این فرایند آب اسیدی و آب قلیایی تولید می کند که هر کدام از این آب ویژگی های منحصر به فردی دارند که باعث ارتقای سطح کیفی آب شما مخصوصا سلامت آن می شوند.
کربن اکتیو یا همان زغال فعال
زغال فعال یا carbon active یک نوع جاذب قوی با جذب سطحی فوق عالی می باشد و در هیچ حلال شناخته شده ای حل نمی شود و برجسته ترین مشخصه آن حذف انتخابی آلاینده است و در برخی موارد برای بازیافت مواد نیز بکار می رود. میزان جذب زغال فعال به اندازه ساختار منافذ کربن و توزیع اندازه منافذ و همچنین اندازه و شکل مولکول های آلاینده بستگی دارد.
فیلتر کربن (activated carbon) اکتیو کربن یا ذغال فعال شده با نام های مانند کربن اکتیو شده – ذغال فعال نیز شناخته می گردد به کربنی گفته می شود که توسط اکسیژن عمل آورده و فرآوری شده است به شکلی که سوراخ های ریز بی شماری (میلیون ها ) در میان اتم های آن به وجود آمده است (مدل کوچکتری از سنگ پا) کربن عمل آورده فوق به قراری فعال می گردد که با مقدار جزیی از آن می توان سطح بسیار وسیعی را برای ساخت فیلتر آماده ساخت.
اساس کار دستگاه فیلتر کربنی
اساس کار فیلتر کربنی این است که برای حذف طعم، بو، رنگ، مواد آلی و کلر آزاد که در آب جذب می شود از دستگاه فیلتر کربنی استفاده می شود.
روش احیای فیلتر کربنی
مدت زمان استفاده از فیلتر کربنی بستگی به آب ورودی و نوع آب ورودی دارد. دستگاه فیلتر کربنی نیز مثل دستگاه فیلتر شنی نیاز به پس شویی یا شستشوی معکوس (بکواش) دارد. کربن فعال زمانی اشیا می شود که پس از گذر آب از روی کربن و پر شدن حفره های ریزی که روی سطح کربن صورت گیرد. معمولا اگر دستگاه های فیلتر کربنی حجم کربن آنها کم باشد مبادرت به تعویض کربن می کنند. ولی در فیلتر های که حجم کربن آنها بالا می باشد تعویض کربن مقرون به صرفه نبوده از این رو اقدام به احیای کربن دستگاه فیلتر کربن می کنند.. پس از اشباع به وسیله هوا و بخار مبادرت به احیای کربن می کنند. در این نوع فیلتر کربنی باید یک بوشن جهت تزریق بخار و هوا تهویه کرد این عمل تا چند بار قابل انجام و موثر است. لازم به ذکر می باشد برای این نوع از فیلتر کربنی باید از جنس استیل استفاده شود تا در برابر بخار مقاوم باشد. نازل های آب جمع کن و آب پخش کن های هم در این نوع فیلتر ها باید استیل یا برنجی باشد.
فیلتر های کربنی تحت فشار فعال
اصلی ترین عاملی که آنرا یک جاذب خوب نموده است، وجود شبکه ای از میلیون ها منفذ ریز شبیه کانال است که سطح قابل ملاحظه ای را ایجاد می کند. کربن فعال ماده ای کربنی جاذب و خنثی می باشد. کاهش ناخالصی های موجود در کربن اولیه و اکسیداسیون سطح هدف اصلی فعال سازی کربن است. کربن فعال با ریز منفذ های زیاد را می توان به یک اسفنج شبیه نمود. قطر منافذ از ۴ تا ۱۰۰۰۰۰ آنگستروم متفاوت است.
جذب آلاینده ها با استفاده از فیلتر کربن
فیلتر کربن در فرآیند در تصفیه آب به منظور جذب آلاینده های مختلف مثل مواد آلی ایجاد کننده طعم و بو و مواد آلی مصنوعی می باشد که از جمله کاربرد آن استفاده در پیش تصفیه RO و خطوط تصفیه آب های معدنی و آشامیدنی و سایر نوشیدنی ها می توان اشاره کرد.
دلیل استفاده از کربن در دستگاه فیلتر کربنی
به دلیل اینکه کربن سطح فعال بسیار بالایی دارد و به همین دلیل در سیستم های جذبی استفاده می شوند. کربن فعال در مخزن های FRP به صورت بستری تهیه شده و آب با سرعت خطی مناسب یعنی بسته به کیفیت آب عبوری از فیلتر کربنی از روی این بستر عبور می کند و به همین دلیل است که از کربن برای اینکار استفاده می شود.
خواص کربن فعال
سطح کربن فعال غیر قطبی بوده و تمایل بسیاری به جذب مواد غیر قطبی همچون ترکیبات آلی دارد و نسبت به ترکیبات قطبی همچون آب، آب گریزی داشته و تمایل به جذب آنها ندارد. عمل جذب یک پدیده سطحی می باشد که طی آن ماده جذب شده از طریق انتشار به سطح ماده جاذب منتقل شده و بوسیله پیوندهای واندروالسی به سطح کربن متصل می شود و عمل انتشار به واسطه گرادیان یا اختلاف غلظت بین سطح کربن و توده سیال انجام می گیرد. با توجه به اینکه این نیروها (واندروالسی) ضعیف بوده و قابل برگشت هستند جذب سطحی یا Adsorption را بعنوان فرایندی فیزیکی می شناسیم که توسط عواملی نظیر حرارت، فشار و … این اتصالات شکسته شده و دفع یا Desorption رخ می دهد، از این موضوع استفاده نموده و کربن فعال را پس از مصرف احیا می کنند.
جنس بدنه فیلتر کربن
جنس بدنه فیلتر کربن از استیل ، FRP و یا کربن استیل با پوشش رنگ اپوکسی باشد و دانههای کربن فعال درون مخازن فیلتر کربن ریخته میشود. این فیلترها هر چند وقت یکبار با توجه به میزان مواد جامد معلق موجود در آب نیاز به شستشوی معکوس دارند. فرایند شست و شوی معکوس می تواند به صورت دستی، نیمه اتوماتیک و یا اتوماتیک باشد.
ویژگی های فیلتر کربنی ساخت شرکت
· طراحی و ساخت دستگاه فیلتر کربن برای استفاده در صنایع مختلف
· تحمل فشار تست ۱۰بار و فشار کاری ۴ بار
· استفاده از کربن فعال جاکوبی ساخته شده از پوست نارگیل
· مجهز به شیر هواگیری و فشارسنج عقربه ای (گیج)
· قابلیت ساخت کربن استیل FRP
· قابل ساخت دستگاه فیلتر کربنی به صورت شیر دستی و شیر اتومات
· نصب , راه اندازی , راهبردی , آسان دستگاه فیلتر کربنی
· جذب بالای مواد الی آب توسط دستگاه فیلتر کربنی
کاربرد فیلتر کربنی در صنایع مختلف
· تصفیه آب و فاضلاب
· صنایع غذایی و لبنی
· صنایع رنگرزی و شیمیایی
· استخرهای شنا تفریحی و اکواریوم های بزرگ
· تصفیه آب خانگی و صنعتی و . . .
مشخصات فنی دستگاه فیلتر کربنی ساخت شرکت زادآب
· قابلیت تحمل فشار تا ۱۰ بار درب کارخانه
· بدنه از جنس استنلس استیل، کربن استیل و FRP
· با شیرهای دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک جهت شستشوی معکوس
· مجهز به فشارسنج (گیج) و شیر هواگیری
موارد تعیین کننده قیمت فیلتر کربن
· کربن استیل FRP ,یا استیل بودن فیلتر کربنی
· نوع کربن مورد استفاده در فیلتر کربنی
· گرانول یا پودری بودن کربن
· اصالت نوع کربن مورد استفاده در دستگاه فیلتر کربنی
· فیلتر کربنی با قابلیت احیا کربن
· نوع لوله کشی فیلتر کربنی به منظور دستی یا اتوماتیک بودن شیر دستگاه
ویژگی های کربن فعال
1. دارا بودن سطح تماس بالا نسبت به واحد حجم
2. مناسب برای تصفیه مایعات ( کربن فعال پودر ) ،بخار و گاز ( کربن فعال گرانول)
3. امکان استفاده در سیستم های تصفیه جاری
برچسب: ،